Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, το φετινό
Συμπόσιο σχεδιάζεται να είναι κυρίως συμμετοχικό και, ενώ η συμμετοχή σ'
αυτό θα είναι ελεύθερη για ενδιαφερόμενους άγνωστους στο Συμπόσιο, θα
κληθούν προσωπικά παλιοί και νέοι φίλοι του, σε μικρό πάντως αριθμό,
ώστε να είναι αποτελεσματικό.
Θα γίνουν:
Α. Τέσσερες κεντρικές εισηγήσεις με θέματα την αισθητική, την ποίηση, την πεζογραφία και το μεταφραστικό έργο του Βάρναλη, που έχουν αναληφθεί από ειδικούς.
Β. Δεκάλεπτες ανακοινώσεις (3-4 σελίδων Α4), μερικές από τις οποίες έχουν προγραμματισθεί (θέματα: Η γλώσσα του Βάρναλη, Ο πολιτικός Βάρναλης, Η αληθινή απολογία του Σωκράτη, Η χρονογραφία του Βάρναλη, Ο σχολικός Βάρναλης, Βάρναλης και τροβαδούροι) ή προγραμματίζονται, και
Γ. Ελεύθερες πεντάλεπτες (2 σελίδων)
Είναι ελεύθερη η συμμετοχή για κάθε ενδιαφερόμενο, αφού αποσταλεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Συμποσίου info@poetrysymposium.gr το θέμα της, που θα πρέπει να είναι βασικό για το έργο του Βάρναλη, και περίληψη της ανακοίνωσης μέχρι το τέλος Μαΐου. Οι ανακοινώσεις θα περιληφθούν στο πρόγραμμα του Συμποσίου μετά την έγκρισή τους από την Οργανωτική Επιτροπή.
Δ. Πλήρως συμμετοχικός διάλογος των συνέδρων,
ώστε το Συμπόσιο να είναι μια συμπραγμάτωση μελέτης και προσφοράς απόψεων για το έργο του Κ. Βάρναλη.
Θα απαγγελθούν αποσπάσματα του έργου του
Βάρναλη από τη μαγνητοφωνημένη φωνή του ίδιου, μελοποιήσεις ποιημάτων
του και άλλα αποσπάσματα in vivo.
Μια ομάδα πανεπιστημιακών, κριτικών και ποιητών ίδρυσε το 1981στην Πάτρα υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πατρών το ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΠΟΙΗΣΗΣ. Σχεδιάστηκε να είναι ένας πανελλήνιος θεσμός με έδρα την Πάτρα, με βασικό χαρακτηριστικό το συνδυασμό λαϊκότητας και ποιότητας, με μέλη εξ υπαρχής λειτουργικά ισότιμα και σκοπό τη μελέτη της ποίησης, την παρουσίαση ποιητών, παλιότερων και νεότερων, απ’ όλη τη χώρα και την ομογένεια και την προσπάθεια της ανάπτυξης του ενδιαφέροντος για την ποίηση. Πραγματοποιήθηκαν μέχρι σήμερα 33 ετήσια Συμπόσια, με αφιερώματα σε σημαντικούς νεοέλληνες ποιητές και άλλη ποικίλη θεματολογία, στα οποία έλαβαν μέρος εισηγητές, κριτικοί, ποιητές και γενικά ως σύνεδροι χιλιάδες συμμέτοχοι από τη χώρα μας και αρκετοί από το εξωτερικό, αντιπροσωπεύοντας ένα σπουδαίο μέρος του ποιητικού δυναμικού και των μελετητών της χώρας μας. Τα αποτελέσματα έχουν καταγραφεί στις 14.000 περίπου σελίδες των πρακτικών του Συμποσίου, ενώ στο πλαίσιο του Συμποσίου έχουν εκδοθεί σημαντικές ανθολογίες τοπικού χαρακτήρα (Αχαϊκή, Κυπριακή, Κρητική, Επτανησιακή, Ηλειακή).Ένα εκτενές, πλούσιο Πανόραμα του έργου του Συμποσίου εκδόθηκε στην επέτειο των 30 χρόνων του. Για τα εικοσιπεντάχρονα του Συμποσίου πραγματοποιήθηκε ένας μεγάλος ποιητικός διαγωνισμός με 500 περίπου συμμετέχοντες από τη χώρα και την ομογένεια. Τα βιβλία του Συμποσίου είναι βασικά εργαλεία αναφοράς για τους μελετητές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου