Όσοι μένουν ή έχουν επισκεφθεί την Πάτρα έχουν δει το πλοίο Ionian Queen δεμένο στο μώλο της Αγίου Νικολάου. Το πλοίο παραμένει χρόνια δεμένο καθώς το βαραίνουν υποθήκες σε τράπεζες και δικαστικές αποφάσεις για δεδουλευμένα στους εργαζομένους.
Το μήκους 193 μέτρων και πλάτους 29 μέτρων πλοίο έχει γεμίσει φωτογραφίες το instagram, αλλά αποτελεί πρόβλημα για την πόλη. Πολλοί κατηγορούν την δημοτική αρχή αλλά ποιος πραγματικά έχει την ευθύνη του πλοίου και τι γίνεται σε ανάλογες περιπτώσεις;
Στην Ζάκυνθο πρόσφατα λύθηκε μερικώς το πρόβλημα, καθώς υπήρχαν περισσότερα του ενός κατασχεμένα πλοία. Από το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Ημέρα τση Ζάκυθος" διαβάζουμε:
«Το πόρισμά της για την κατάσταση των κατασχεμένων πλοίων που βρίσκονται δεμένα στο λιμάνι παρέδωσε στο Λιμεναρχείο Ζακύνθου η ιδιωτική εταιρεία George Antonatos Group of Companies που έχει αναλάβει την εκτίμηση της κατάστασής τους και τη ρυμούλκησή τους στην Ελευσίνα, για scrap.
Ο ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Αντωνάτος, απέστειλε χθες στο Λιμεναρχείο εγγράφως την έκθεση επιθεώρησης που πραγματοποίησαν οι ειδικοί της εταιρείες στις αρχές Φεβρουαρίου στα πλοία Tianjin, Chang Chun και Amaranthus.
Σύμφωνα με την έκθεση τα δύο από αυτά βρίσκονται σε τόσο κακή κατάσταση ώστε ο κίνδυνος βύθισής τους στο λιμάνι είναι ιδιαίτερα μεγάλος με ανυπολόγιστες συνέπειες για το θαλάσσιο περιβάλλον.»
Οπότε διερωτάται κανείς αν το λιμεναρχείο Πατρών ή ο Οργανισμός Λιμένος έχουν προβεί σε ανάλογες κινήσεις. Τουλάχιστον αν δεν μπορεί να γίνει κάτι σύντομα ας μετακινηθεί το πλοίο σε άλλη αποβάθρα. Αν μεταφερθεί προς τις αποβάθρες της Μαρίνας, τότε και ο μώλος θα απελευθερωθεί και η περιοχή της Μαρίνας θα γλιτώσει από τα καράβια που έρχονται για επισκευές και θορυβούν υπέρ το δέον. Πάντως ο δήμος θα πρέπει να κοιτάξει το θέμα πιο ζεστά, γιατί θαλάσσιο μέτωπο και ανάπλαση, με το πλοίο στον μώλο δεν γίνεται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου