Τάσος Αλεβίζος. Η Απελευθέρωση της Αθήνας |
Πρόκειται για 70 έργα των: Δημήτρη Γαλάνη, Γιάννη Κεφαλληνού, Λυκούργου Κογεβίνα, Αλέξανδρου Κορογιαννάκη, Δημήτρη Γιαννουκάκη, Τάσου Αλεβίζου, Λουκίας Μαγγιώρου, Βάσως Κατράκη, Σπύρου Βασιλείου, Αγήνορα Αστεριάδη, Νίκου Χατζηκυρικάκου-Γκίκα, Νίκου Εγγονόπουλου, Γιάννη Μόραλη, Γιάννη Τσαρούχη, Γιάννη Γαϊτη, Ράλλη Κοψίδη, Νίκου Γιαλούρη, Άριας Κομιανού κ.ά. που γεναιόδωρα προσέφεραν οι συμπολίτες μας Τάκης και Μαίρη Τσονάκα, στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών.
Η επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης ανετέθη στον Μουσειολόγο και Συντηρητή έργων Τέχνης Ξενοφώντα Αργ. Παπαευθυμίου, ο οποίος στο κείμενο του καταλόγου, μεταξύ των άλλων σημειώνει: «Η αξία της συλλογής έγκειται στο ότι αποτελεί ένα μικρό πανόραμα αισθητικών ρευμάτων, επιρροών και τεχνικών, που διαμόρφωσαν και πλούτισαν τον ελληνικό εικαστικό χώρο»....«Στη συλλογή που παρουσιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών, συμπεριλαμβάνονται χαρακτικά όλων των τεχνικών, από ξυλογραφίες, χαλκογραφίες και οξυγραφίες, μέχρι λιθογραφίες και μεταξοτυπίες, αλλά και πρωτότυπα σχέδια, καλύπτοντας έτσι ένα ευρύ φάσμα τεχνικών και τεχνοτροπικών αναζητήσεων, από μια πληθώρα εικαστικών οι οποίοι πρόσφεραν στην νεοελληνική τέχνη, εκτός από αυτόνομα εικαστικά έργα και πολλές εικονογραφήσεις που κόσμησαν τη νεοελληνική βιβλιογραφία, συνομιλώντας με το έργο πολλών σημαντικών λογοτεχνών».
Η έκθεση εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου στις 20.00, με την απόδοση της οφειλόμενης τιμής στους δωρητές και θα διαρκέσει έως 17 Μαΐου 2014, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα ξενάγησης στους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Κατά τη διάρκειά της, θα προβάλλεται ταινία-ντοκιμαντέρ, προσφορά της Εθνικής Πινακοθήκης, που αναφέρεται στην ιστορία της χαρακτικής και στο έργο των κορυφαίων Ελλήνων χαρακτών.
Η Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών, στη διάρκεια των 25 χρόνων αδιάλειπτης λειτουργίας της, έχει καταγραφεί ως η πρώτη περιφερειακή Πινακοθήκη με τις σημαντικότερες εκθέσεις στο ενεργητικό της. Η σταθερή συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη και η οργάνωση 22 εκθέσεων υψηλού αισθητικού επιπέδου, τις προσέδωσαν τον παιδευτικό της ρόλο που ενισχύθηκε και από τις συνεργασίες με το Υπουργείο Πολιτισμού, την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, το Μουσείο Μπενάκη, τη Γεννάδιο Βιβλιοθήκη, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, τις Δημοτικές Πινακοθήκες Αθηναίων, Ρόδου, Ιωαννίνων, την Πινακοθήκη Αβέρωφ Μετσόβου, καθώς και άλλων εικαστικών Ιδρυμάτων και Μουσείων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου